Skip to main content

1. Wees bewust van de mogelijkheid tot afwijzing

Allereerst is het belangrijk om gedurende het sollicitatiegesprek in je achterhoofd te houden dat je afgewezen kan worden. Zo kan je over alle benodigde vaardigheden beschikken, toch bestaat er altijd een kans dat jij het niet wordt. Ga er niet blind vanuit dat je wordt gekozen na een succesvol sollicitatiegesprek. Op deze manier beperk je de teleurstelling als je toch een sollicitatie afwijzing krijgt.

2. Neem het niet persoonlijk

Een afwijzing is jammer, maar betekent niet dat er iets mis is met jou als persoon. Vaak zijn er specifieke criteria waaraan een kandidaat moet voldoen om geschikt te zijn voor de functie. Het kan zijn dat jij daar niet aan voldoet, of dat een andere kandidaat meer geschikt is. Neem daarom de sollicitatie afwijzing niet te persoonlijk op.

3. Zie het als een leermoment

Een sollicitatie afwijzing is een ideale gebeurtenis om van te leren. Een werkgever kan jou waarschijnlijk goed vertellen waarom je bent afgewezen. Sta open voor de feedback en stel vragen. Zo kan je voor je volgende sollicitatie je eventuele zwakke punten aanpakken en kan je een professionele ontwikkeling doormaken.

4. Blijf positief

Na een afwijzing is het makkelijk om bij de pakken neer te zitten. Echter is het belangrijk om je niet te laten ontmoedigen. Afwijzingen horen nou eenmaal bij het sollicitatieproces. Zie het als een kans om nog gemotiveerder te raken om de volgende keer wel een goede match te vinden.

5. Reageer op een professionele manier

Soms kan het zijn dat je het niet eens bent met je afwijzing. Je kan je benadeeld voelen of boos worden. Toch is het handig om niet boos te reageren op de persoon die het slechte nieuws vertelt. Wees een professional en bedank je gesprekspartner voor de tijd. Natuurlijk mag je wel je oprechte gevoel uitspreken, maar doe dit met professioneel taalgebruik. Daarnaast kan je vragen om de reden van afwijzing en verbeterpunten.

6. Behoud contact met het bedrijf

Mocht je niet geschikt zijn voor de functie, maar heb je wel een goede klik met het bedrijf? Zorg er dan voor dat je in het vizier blijft van het bedrijf. Het kan zijn dat ze na jouw afwijzing meer interessante functies openen. Geef aan dat zij je altijd kunnen bellen voor een andere functie en houd de website in de gaten. Wie weet ben jij wel geschikt voor een andere passende vacature binnen het bedrijf.

7. Breid je zoektocht uit

Na keer op keer afgewezen te worden voor dezelfde soort functies in dezelfde sector, is het misschien tijd om je zoektocht uit te breiden. Het kan zijn dat je net niet geschikt bent voor de betreffende sector, waardoor je steeds afgewezen wordt. Sta daarom open voor andere functies of bedrijven, wie weet word je positief verrast.

8. Neem contact op met een recruitmentbureau

Als je keer op keer afgewezen wordt kan dat demotiverend werken. Daarom zijn er recruitmentbureaus in het leven geroepen. Wij zijn er om jou als kandidaat aan de best mogelijke functie en werkgever te koppelen. Mocht je er dus zelf niet uitkomen met de zoektocht? Schroom dan niet om met ons contact op te nemen!

Het sollicitatieproces kan uitdagend zijn, maar onthoud dat het enorm leerzaam is. Wees voorbereid op een sollicitatie afwijzing en neem het niet te persoonlijk op als je een negatief bericht ontvangt. Behoud een positieve houding en wees vriendelijk in de communicatie. Breid eventueel de zoektocht uit en sta open voor contact met bedrijven. Mocht je niks kunnen vinden, schakel dan een recruitmentbureau in. Met de juiste houding, mindset en motivatie zal je uiteindelijk de juiste carrière match vinden. Als je er niet uitkomt kan je altijd één van onze Recruitment Consultants een berichtje op LinkedIn sturen, zij helpen je graag!