Skip to main content

Tip 1: Zeg vaker 'nee'

Soms komt het voor dat de agenda al helemaal vol staat. Vaak zijn er dan nog collega’s die het één en ander komen vragen. Om de werkdruk te verminderen is het een goede optie om vaker ‘nee’ te zeggen tegen dit soort vragen. Op deze manier word je mentale welzijn beschermd en komen er minder taken op je To Do-lijstje. Mocht de vraag niet kunnen wachten, geef dan duidelijk je grenzen aan bij de betreffende collega.

Tip 2: Maak lijstjes

Een werkdag beginnen met een To Do-lijstje kan je dag overzichtelijk maken. Zo is het op het eerste gezicht duidelijk welke taken er gedaan moeten worden. Handig is om de taken op prioriteit op te schrijven. Welke punten hebben haast en welke kunnen even wachten? Inzicht hierin zorgt voor meer rust in je hoofd. Bovendien zorgt het afstrepen van voltooide taken voor een voldaan gevoel.

Tip 3: Neem (meer) pauzes

Een hoge werkdruk kan er snel voor zorgen dat de lunchpauzes worden overgeslagen. Het is juist belangrijk om deze pauzes wél te nemen. Een korte pauze tussendoor zorgt voor momenten van rust tussen het harde werken door. Daarnaast is het ook een ideaal moment om even rustig bij te kletsen met collega’s. Neem dus wat meer tijd om een kop koffie te halen. Na een korte tijd van ontspanning is het een stuk makkelijker om je volledig te focussen.

Tip 4: Zorg voor voldoende beweging

In de korte pauzes kan er ook bewogen worden. Een blokje om lopen of even de trap op en af. Bewegen zorgt voor de verbranding van stresshormonen en verlaagt je stresslevels. Daarnaast zorgt beweging voor een hogere productiviteit, alertheid en een hogere stressbestendigheid. Ideaal dus om de werkstress weg te nemen. Probeer tijdens het bewegen niet aan werk te denken, dit zorgt ervoor dat je hoofd even helemaal leeg is waardoor je beter tot rust kan komen.

Tip 5: Eindig je werkdag

Het druk hebben op het werk kan er voor zorgen dat je werk snel mee naar huis wordt genomen. De kans is dan groot dat er in de avond nog even door wordt gewerkt. Als je werkstress wil verminderen is dit niet ideaal. Zorg er daarom voor dat je de werkdag op vaste tijden begint en eindigt. Sluit de computer af en berg je werkspullen uit het zicht op. Zo wordt er een betere balans tussen werk en privé ontwikkeld en ben je niet in je vrije tijd bezig met je onvoltooide taken.

Tip 6: Benader je werkgever

Mocht er weinig uitzicht zijn op een lagere werkdruk en gaat je mentale en fysieke gezondheid aanzienlijk achteruit? Neem dan contact op met je werkgever. Informeer hen over de hoge werkdruk en de toename van stress. Op deze manier kunnen er nog dingen veranderen voordat je in een burn-out dreigt te komen.

Werkstress… Kortom,

onderneem vandaag nog actie! Door vaker ‘nee’ te zeggen, een To Do-lijstje te maken, meer pauzes te nemen, voldoende te bewegen en je werkdag op tijd af te sluiten, verminder je de werkstress. Dreigt het uit de hand lopen, ga dan in gesprek met je werkgever. Samen werken we naar een stressvrije en productieve werkomgeving.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact met ons op of check onze LinkedIn pagina.