Skip to main content

Tip 1: Plan je terugkeer naar het werk

Na een tijd van totale ontspanning kan het moeilijk zijn om weer in een fijn werkritme te komen. Plan daarom van te voren wat je gaat doen zodra je eerste werkdag aanbreekt. Zo zorg je voor overzicht aan de start van de dag en blijft het rustig in je hoofd. Bovendien geef je jezelf de ruimte om rustig op te starten, je hebt namelijk zelf in de hand hoe veel je gaat doen op één dag.

 

Tip 2: Begin rustig

Als je een planning maakt, zorg er dan voor dat je jezelf niet volledig onderdompelt in werk. Begin rustig aan je werkzaamheden en neem pauzes. Door rustig op te starten voorkom je een hoog gevoel van stress bij je terugkeer naar het werkleven. Daarnaast helpt het om de overgang van ontspanning naar het drukke werk wat beter te overbruggen.

Tip 3: Maak een praatje met collega’s

Na een vakantie heb je vast en zeker veel verhalen te vertellen. Neem dan ook de tijd om dit te delen met je collega’s. Haal bijvoorbeeld even een koffietje en vertel over je vakantie tijdens deze korte pauze. Zo beleef je de ontspannende tijd nogmaals en heb je een korte break van je werkzaamheden. Ook verbeter je de band met je collega’s en nodig je ze uit om ook hun verhalen te vertellen. Samen herleef je de ervaringen.

Tip 4: Werk je e-mails af

Bij terugkeer naar het werk is een volle e-mail-inbox vaak een niet zo aangename verrassing. Al het werk wat je gemist hebt in de afgelopen weken heeft zichzelf nu opgehoopt in jouw inbox. Belangrijk is om al deze ongelezen mails rustig af te werken. Geef de taken die anderen ook af kunnen handelen weg aan collega’s en behandel in de eerste week alleen de zaken die urgentie hebben.

Tip 5: Stel doelen voor jezelf

Om je werkzaamheden overzichtelijker te maken kan je doelen opstellen. Zo werk je ergens naar toe en leg je niet te veel druk op jezelf. Je zou ook een To Do-lijst kunnen maken met kleine doelstellingen er op. Daarbij geeft het een fijn gevoel om je voltooide taken af te kunnen strepen. Zo zorg je voor een fijne terugkeer naar werk.

Tip 6: Gun jezelf tijd

Het kan even duren voordat je weer volledig terug bent in je werkritme. Neem de tijd om weer te wennen aan de omgeving en de werkzaamheden. Wees daarom geduldig met jezelf. Alleen met tijd en ruimte zorg je ervoor dat je stressvrij aan de komende werkweken kan beginnen.

Na een heerlijke periode van vakantie komt altijd het moment dat je weer terug moet keren naar het werkleven. Om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen hebben we 6 tips opgesteld. Het komt neer op de volgende punten: zorg dat je vooruit hebt gepland, start rustig op, deel je verhalen met collega’s, werk je mail af, stel doelen en gun jezelf vooral tijd. Zo heb jij een soepele terugkeer naar het werk.

Teruggekeerd van vakantie en toe aan een nieuwe uitdaging? Wij hebben verschillende openstaande vacatures die jou wellicht aanspreken. Check de vacatures hieronder!