Skip to main content

Belangrijke aspecten bij een goede aanbieding

Allereerst is het de bedoeling dat een goede aanbieding geen nieuwe informatie weggeeft. Het is bij wijze van spreken een bevestiging van het sollicitatiegesprek dat je hebt gevoerd. In het gesprek heb je als het goed is al het één en ander besproken op het gebied van arbeidsvoorwaarden en het dienstverband. Scan je aanbieding dus op eventuele nieuwigheden en vraag hier vervolgens naar. Een goede aanbieding moet je niet verrassen en de inhoud ervan is al een keer besproken met jou als sollicitant.

Een goede aanbieding gebruikt krachtige en correcte taal. Bij een aanbieding wil je tenslotte het gevoel hebben dat het bij een bedrijf goed geregeld is. Je herkent een goede aanbieding aan een ferm begin waarin vervolgens zonder al te veel poespas het aanbod wordt toegelicht. Taalgebruik met incorrect Nederlands of kinderlijke taal is een teken van weinig professionaliteit. Een sterke uitstraling door middel van foutloos taalgebruik helpt het vertrouwen in het bedrijf te vergroten.

Naast ferme taal is een goede aanbieding ook niet te lang. Een heel boekwerk aan informatie en voorwaarden gaat een sollicitant al snel vervelen. Let er dus op dat je aanbieding compact is en een duidelijke samenvatting heeft van de inhoud van je sollicitatiegesprek. Besteed daarbij ook wat extra aandacht aan de volledigheid van de aanbieding. Een goede aanbieding heeft alle randvoorwaarden op een duidelijke manier uitgeschreven.

Hieronder volgen wat tips om je verder te helpen met het beste uit je aanbieding te krijgen.

Tip 1: Doe onderzoek

Om in kaart te brengen wat een goede aanbieding voor jou is, kan je het beste van te voren onderzoek doen. Zoek vooraf op wat voor jou belangrijke aspecten zijn. Wat is bijvoorbeeld het gemiddelde salaris in jouw functie? Hiervoor kan je gebruik maken van beroepsverenigingen websites of openstaande vacatures met een salarisindicatie. Probeer naast een salarisindicatie ook je eigen waarde te onderzoeken. Welke vaardigheden en ervaringen heb je en waarom maakt dit je geschikt voor de functie? Als je dit kan onderbouwen bevestig je jouw waarde voor het bedrijf en heb je een sterk uitgangpunt om te onderhandelen.

Tip 2: Ga onderhandelen

Een aanbieding is zo goed als dat je ‘m zelf maakt. Middels onderhandeling kan je nog het één en ander tweaken aan je gekregen aanbieding. Onze tip is dan ook; ga actief onderhandelen met je gesprekspartner. Door van te voren te hebben bedacht met wat je tevreden bent, kan je een beginpunt voor jezelf vaststellen. Maak het niet al te gek en blijf wel realistisch, je wil het bedrijf ook niet afschrikken of een verkeerd beeld geven. Wees ook niet te terughoudend en sta je mannetje. Weet wat je waard bent!

Tip 3: Vergelijk je aanbiedingen

Wanneer je meerdere sollicitaties hebt lopen en wellicht meerdere aanbiedingen hebt liggen, is het een slim idee om ze naast elkaar te leggen. Door ze te vergelijken kan je eerder herkennen wat de goede aanbieding is onder alle mogelijkheden. Daarbij kan je ook duidelijk zien waarin de aanbiedingen verschillen en hoe belangrijk je deze verschillen vindt. Zo maak je de keuze makkelijker en herken je sneller de beste aanbieding.

Tip 4: Waardeer arbeidsvoorwaarden

De laatste tip die we je graag meegeven is: wees bewust van het belang van de arbeidsvoorwaarden naast je salaris. Vakantiedagen, pensioenregelingen, thuiswerkmogelijkheden, opleidingsbudget en reiskostenvergoeding zijn allemaal zaken die belangrijk voor je kunnen zijn. Stel van te voren je prioriteiten op en probeer hier ook over te onderhandelen. Uiteindelijk wil je tevreden zijn met je volledige aanbieding, niet alleen het salaris.

Een extra tip: vraag een proforma loonstrook aan bij de bedrijven. Dit is een proefloonstrook dat in één oogopslag duidelijk maakt wat je netto aan salaris overhoudt, inclusief eventuele toeslagen, lease auto of pensioen. Hierdoor kan je makkelijk de aanbieding vergelijken met je huidige situatie om te zien hoe en waar je er op vooruit gaat.

Dus…

Solliciteren kan verwarrend zijn, maar met de juiste voorbereiding kun je een goede aanbieding herkennen en beoordelen. Een betrouwbare aanbieding herhaalt wat tijdens het gesprek is besproken zonder verrassingen en gebruikt krachtige, correcte taal. Controleer of de aanbieding compact en duidelijk is en doe vooraf onderzoek naar het gemiddelde salaris. Zorg voor een actieve, maar realistische houding tijdens het onderhandelen en vergelijk aanbiedingen om zo de beste keuze te kunnen maken. Vergeet niet de waarde van de arbeidsvoorwaarden én van jezelf, zo zorg je ervoor dat je akkoord gaat met een goede aanbieding.

Klaar om een aanbieding te ontvangen? Bekijk onze openstaande vacatures!