Skip to main content

Terugblikken

Misschien cliché, maar deze zoektocht start bij jezelf. Nu je afgestudeerd bent is het tijd om terug te blikken op je studietijd. Vast en zeker heb je bepaalde onderwerpen binnen je studie interessanter gevonden dan anderen, ga daarom bij jezelf na welke onderwerpen dit waren. Kijk daarbij ook naar je vaardigheden, interesses en waarden. Stel jezelf de vraag wat je nog verder wil ontwikkelen. Een goede tip is om je eventuele stages hier ook bij te betrekken; hoe waren deze ervaringen en wat heeft het je geleerd? Een snelle zelfreflectie zorgt voor verheldering in je interessegebied, waardoor je daarna op zoek kan gaan naar bijpassende functies.

Netwerken

Nadat je hebt vastgesteld welke functies bij jou passen en waarin je jezelf wel ziet werken, is het tijd om te gaan netwerken. Een professioneel netwerk is een super fijne en makkelijke manier om binnen een korte tijd de juiste baan te vinden. Maak bijvoorbeeld een LinkedIn account aan en plaats hierop dat je afgestudeerd bent en op zoek bent naar een eerste baan. Recruiters weten je op deze manier te vinden, waardoor zij wellicht een passende vacature hebben. Anderzijds ziet jouw persoonlijk netwerk dit bericht ook voorbij komen en wie weet kunnen zij jou verder helpen. Vraag rond bij vrienden en kennissen of zij mogelijke vacatures weten.

CV

Nu ben je afgestudeerd, heb je gereflecteerd en genetwerkt en ben je klaar om een curriculum vitae op te stellen die aan alle eisen voldoet. Je wilt natuurlijk goed voor de dag komen bij het solliciteren. Zorg er daarom voor dat je cv up to date is en er professioneel uitziet. Gebruik een passende, professionele foto en zet je studie en werkervaring op het cv. Belangrijk en nuttig is om je cv aan te passen naar een specifieke vacature. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde vaardigheden vereist waarover jij beschikt, zet dit dan zeker in je cv. Ook cursussen, trainingen of certificaten kunnen hier van toepassing zijn. Hou je cv tweejaarlijks bij en zorg dat je alles wat er op staat toe kan lichten. Zo ben je klaar om te gaan solliciteren.

Solliciteren

Na een goede voorbereiding is het tijd om jezelf onder te dompelen in vacatures en sollicitaties. Nu je afgestudeerd bent kan je actief op zoek gaan naar een nieuwe baan. Er zijn diverse manieren om vacatures te vinden, maar je bereikt al heel veel met simpel Googelen. Zoek naar jouw beoogde functie en lees hier de resultaten van. Bekijk daarnaast vacatures op Jobboards, bedrijfssites en LinkedIn. Wanneer je een interessante vacature ziet, schroom dan niet te solliciteren. Benadruk in je sollicitatie waarom jij geschikt bent. Mocht de zoektocht moeizaam op gang komen of heb je simpelweg wat ondersteuning nodig? Schakel dan de hulp in van een recruitmentbureau. Zij weten precies jouw interesses en ervaring om te zetten in een geschikte functie.

Afwijzingen

Het gaat voorkomen dat je wordt afgewezen voor een functie waarvan jij dacht dat je goed zou passen. Zie dit als een leermoment en geef vooral niet op. Je bent pas net afgestudeerd en de (werk)wereld ligt nog aan je voeten. Vraag het betreffende bedrijf om feedback en gebruik dit om je volgende sollicitatie te verbeteren. Zo werk je aan jezelf en kom je er achter wat je beter moet doen om de volgende keer aangenomen te worden. Met de juiste motivatie en mindset zal je uiteindelijk de goede match vinden. Blijf positief en zet door, you’ve got this!

Afgestudeerd, en nu?

Deze nieuwe stap in je leven kan dus spannend zijn, maar met de juiste werkwijze en houding vind je binnen no time een passende baan. Blik terug op je studietijd en maak gebruik van je netwerk. Ontwerp een overzichtelijk cv en ga daarmee solliciteren op passende vacatures. Laat je niet ontmoedigen en houd hoop. Binnenkort vind jij je eerste baan!

Klaar om te solliciteren? Wij hebben nog meerdere startersfuncties openstaan die wellicht geschikt zijn voor jou. Neem vooral een kijkje bij onze instapfuncties en misschien vind jij wel je nieuwe baan!