Skip to main content

1. Stel grenzen en prioriteiten

Om een perfecte werk-privé balans te creëren is het belangrijk om onderscheid te maken tussen werk en vrije tijd. Dit is te bereiken door grenzen en prioriteiten te stellen. Probeer bijvoorbeeld werk gerelateerde activiteiten buiten werktijd te vermijden, tenzij noodzakelijk natuurlijk. Dit kan makkelijk gedaan worden door je e-mail alleen te installeren op werkapparatuur of je laptop aan het eind van de dag volledig af te sluiten. Stel daarnaast prioriteiten binnen je werkdag. Identificeer wat belangrijk is en focus je daarop. Geef dan ook grenzen aan door nee te zeggen wanneer een verzoek net even niet handig uitkomt.

2. Plan vooruit

Een gestructureerde agenda zorgt voor rust en overzicht op een drukke dag. Plan daarom je activiteiten vooruit. Zowel privé als zakelijk is het belangrijk om jezelf niet te overrompelen met allerlei taken. Een planning zorgt voor controle en balans. Je kan precies zien wanneer iets niet uitkomt. Daarbij kan je makkelijker inzien of je werk-privé balans nog in verhouding is, of dat je ergens aanpassingen moet doen om dit te realiseren. Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende tijd vrij maakt voor rust bij een volle werkagenda.

3. Communicatie

Als je merkt dat je moeite hebt met een goede balans vinden, zorg dan dat je dit communiceert met je werkgever. Vaak zijn er verschillende mogelijkheden om je te helpen een betere balans te vinden. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werkomgevingen of variatie in werkuren. Uiteindelijk wil een werkgever natuurlijk ook dat jij optimaal presteert en soms is verandering daarvoor nodig. Mocht een werkgever niet mee willen werken, probeer dan taken uit handen te geven of ze zo in te richten dat je efficiënter te werk kan gaan. Communiceer dit goed aan je collega’s. In het uiterste geval kan je gaan praten met een counselor of coach om je te helpen je stress te managen.

4. Pauzes

Om een perfecte werk-privé balans te bereiken is het essentieel om rust te nemen. Gooi jezelf niet helemaal vol met werk, maar las daarentegen pauzes in tussen het harde werken door. Neem even een koffiepauze met je collega of wandel een rondje in de buitenlucht. Bekijk deze video om te zien waarom wandelen tussen het werken door goed voor je is. Regelmatig rust nemen zorgt namelijk voor vermindering van stress en meer ontspanning. Als gevolg hiervan ga je productiever te werk en zit je lekkerder in je vel. Bovendien zorgt een moment rust voor overzicht in je hoofd, waardoor je zowel op werk als privé je beter gaat voelen.

5. Selfcare

Het onderhouden van een goede fysieke en mentale gezondheid is enorm belangrijk voor de werk-privé balans. Investeer daarom in ‘selfcare’. Sport regelmatig, eet gezond, slaap genoeg en maak tijd vrij voor leuke activiteiten. Een goede gezondheid draagt veel bij aan jouw welzijn en dus ook aan je werk- en privéleven. Ga bijvoorbeeld eens sporten na het werk of onderneem een gezellige activiteit met je collega’s waarin je even niet aan werk hoeft te denken. Zo’n investering in jezelf is een investering in een gezonde balans tussen werk en privé.

6. Reflectie

Om te ontdekken of je werk-privé balans werkt is het handig om te reflecteren. Neem bijvoorbeeld één keer per maand de tijd om de balans te evalueren en pas hier het één en ander aan waar nodig. Vraag jezelf af wat er goed voor jou werkt en wat niet. Blijf je bewust van je behoeften en prioriteiten en speel hierop in. Wanneer je bijvoorbeeld behoefte hebt aan meer rust, communiceer dat dan aan je werkgever. Op die manier behoud je een goed overzicht over je werk-privé balans.

Extra: tips voor freelancers en ondernemers

Het toepassen van deze tips kan wellicht uitdagender zijn omdat je niet dezelfde structuur hebt als mensen in loondienst. Echter kan je soortgelijke principes toepassen door zelf grenzen te stellen tussen werk en privé. Je zou bijvoorbeeld specifieke werktijden kunnen vaststellen en daarbuiten vrije tijd plannen. Zorg dat je werk gerelateerde activiteiten vermijdt in die vrije periode, zodat je even niet aan werk hoeft te denken. Zet als laatste zelfreflectie in om je werklast te evalueren en speel hierop in waar nodig.

Een perfecte werk-privé balans creëer je zo:

Het creëren van de perfecte balans kan vaak lastig zijn, maar het is zeker haalbaar met de juiste mindset en strategieën. Stel daarom grenzen en prioriteiten, reflecteer op je werkwijze, communiceer met je werkgever en denk vooral aan jezelf. Plan pauzes in en organiseer activiteiten met collega’s. Dit zijn enkele tools die je kan gebruiken om te streven naar een perfecte balans tussen werk en privé.

Ben jij nog op zoek naar een uitdaging waarin je de perfecte werk-privé balans hebt? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures!