Skip to main content

Maarten:

Wat ik soms merk is dat een kandidaat waar ik een kennismakingsgesprek mee voer het niet heel serieus neemt. Dat vind ik vervelend. Ik doe moeite voor jou, ik lees je cv en bedenk voor het gesprek bij welke partner(s) ik jouw cv eventueel kan voorstellen. Soms komt er uit een gesprek dat er niet direct mogelijkheden of raakvlakken zijn, maar dan hebben we allebei wel moeite gedaan. Mocht er namelijk wel een mogelijkheid of raakvlak zijn, kan jij namelijk misschien wel aan de slag in een nieuwe gave baan… door ons gesprek! Dus ja, neem het serieus.

Ik ben ook van mening dat je van elk gesprek iets meeneemt, ik doe dat in ieder geval wel. Altijd leuk om nieuwe mensen te spreken!

Charlaine:

“NO-GO’S bij je sollicitatie vind ik: start niet een gesprek door te spreken over slechte ervaringen uit het verleden. Sommige werkzoekenden die ik spreek hebben bijvoorbeeld met een andere selectiebureau een vervelende ervaring gehad. Hoeveel begrip ik daar natuurlijk ook voor heb, ik kan jouw ervaring uit het verleden niet anders maken. Ik weet dat wij het heel anders doen. Als ik dit merk in een gesprek vraag ik altijd om de kans om het tegendeel te bewijzen en richt me daarna graag op de positieve zaken waar ik wel invloed op heb.

Camiel:

Presenteer jezelf geïnteresseerd en passend gekleed. Uiteindelijk ligt er bij jou als sollicitant ook altijd (neem ik aan dan!) de wens om aangenomen te worden. Of je nu direct met een werkgever spreekt of met mij als Recruitment Consultant, beide partijen kunnen jou een nieuwe baan bezorgen. Als iemand ongeïnteresseerd is of zich slecht presenteert in een gesprek sta je eigenlijk direct met 1-0 achter en dat is zo zonde!

Claudia:

“Eén van mijn NO-GO’S bij je sollicitatie is voor mij: te arrogant. Het is hartstikke goed als je zelfverzekerd bent en trots bent op hetgeen je hebt bereikt. Echter, spreek je mij als Recruitment Consultant of direct bij een nieuwe werkgever, probeer hier wel gepast mee om te gaan. Uiteindelijk moet het ook een match worden tussen een openstaande vacature en jouw profiel. Als je enkel over jezelf praat, blijft benadrukken dat je niet op de schopstoel zit of direct onrealistische eisen gaat stellen, kan het gesprek misschien wel is snel afgelopen zijn. En dus weinig opleveren.

Gerco:

Be prepared! Heel vervelend als ik mijn onderzoek heb gedaan voor een gesprek en jij als kandidaat weet weinig van het bedrijf waar het gesprek voor is. Ook het niet stellen van vragen is een misser, er is namelijk altijd iets te vragen. Juist die interesse kan voor jou het verschil maken dat je in een gesprek als gemotiveerd en positief overkomt! Zo kun je andere kandidaten weleens wegspelen….!

Marcel:

Bij een kennismaking, het woord zegt het al, moet je elkaar nog leren kennen. In dat stadium is het dus fijn als je jouw goede kanten en mentaliteit als mogelijke nieuwe collega laat zien. Direct beginnen met harde eisen over salaris, regio en beschikbaarheid doen daar geen goed aan. Er is altijd ruimte om dat te bespreken, dat kan ook in een vervolggesprek. Juist als er klik is , zal er meer ruimte zijn om jouw wensen/eisen te bespreken om die vervolgens hopelijk volledig waar te maken.

Dus, de 5 NO-GO’S bij je sollicitatie kort samengevat:

  1. Neem het gesprek en je gesprekspartner serieus.
  2. Zorg voor een goede voorbereiding.
  3. Zorg dat je er representatief uit ziet – dit hoeft geen jasje/dasje te zijn… maar representatief! 😉
  4. Wees zelfverzekerd, niet arrogant.
  5. Wees geduldig, tijd voor onderhandeling komt er wel.

Heb je nog aanvullende vragen? Je kan al onze Recruitment Consultants vinden op LinkedIn en ze staan je graag te woord! Ook kan je contact met ons opnemen.